Senaste aktuellt från AG RISK:

Subjektiva sannolikheter

Det pågår mycket inom AG Risk, bland annat kring subjektiva sannolikheter i geotekniska projekt. Ta del av metodbeskrivningen LÄNK. I maj hölls ett webbinarium om rapporten och snart är det dags för en uppföljare i ett nytt SGF Notat ”Hjälpverktyg för åsättande av subjektiva sannolikheter ” som blir en bilaga till metodbeskrivningen.

Du kanske inte visste det, men till och med brottsannolikheter beräknad enligt Eurokoden bygger på subjektiva sannolikheter.

Därför har AG Risk tidigare tagit fram en metodbeskrivning i Rapport 2:2022 ”Åsätta subjektiva sannolikheter i geotekniska projekt.”

I maj hölls ett webbinarium om rapporten och snart är det dags för en uppföljare i ett nytt SGF Notat:
Hjälpverktyg för åsättande av subjektiva sannolikheter
Bilaga till SGF Rapport 2:2022
Notatet innehåller Excel-filer som behövs för att göra beräkningarna i Rapport 2:2022 och rita upp resultaten.
Författare Lars Olsson och Johan Spross

Det är färdigskrivet och skall bara granskas innan det kommer ut i början av 2025.

Vad kostar risken
AG Risk kommande Workshop ”Vad kostar risken?” avser att belysa hur en geotekniker kommunicerar risker och särskilt risker med betydande konsekvenser. Vid WS ger en beställare och en entreprenör sin syn på frågan. Denna SGF-workshop är fysisk (IRL) så deltagarantalet blir alltså begränsat, håll därför utkik efter den på hemsidan.

I begreppet Risk finns ju både sannolikhet och konsekvens.
AG Risk kommande Workshop ”Vad kostar risken?” avser att belysa hur en geotekniker kommunicerar risker och särskilt risker med betydande konsekvenser.
Hur uppfattar en beställare risken och hur förs den vidare i projektet? Hur tar en entreprenör emot en risk och prissätter den?
Vid WS ger en beställare och en entreprenör sin syn på frågan.
Exempel på risker med betydande konsekvenser diskuteras i grupper med beställar- respektive entreprenörsperspektiv. Teori för riskhantering och några enkla verktyg/mindset ges för detta.
Denna SGF-workshop är fysisk (IRL) så deltagarantalet blir alltså begränsat, håll därför utkik efter den på hemsidan.

Kommande Riskkurser
Geoteknikern lever med osäkerheter, det vet vi alla. Och det gör tillvaron riskabel. Därför tar AG Risk fram två kurser, som båda är på en grundläggande nivå och inte kräver förkunskaper. Kurserna startar under våren 2025. ”Grunder i geoteknisk riskhantering” och ”Kurs i elementär statistik för geotekniker”

Grunder i geoteknisk riskhantering
En webbkurs, alltså en inspelad kurs som man kan följa i egen takt och där man måste klara ett kunskapsprov mellan varje avsnitt för att komma vidare. Kurslängden motsvarar en heldag
Föreläsare: Lars Olsson, Johan Spross och Håkan Stille
Kursen ger teoretisk bakgrund och visar den praktiska tillämpningen på ett exempel (spont) som går genom hela kursen

Avsnitt i kursen:

  • Bas för geoteknisk riskhantering
  • Systemtänk och systemförståelse
  • Riskidentifiering och riskstrukturering
  • Riskanalysens teori med tillämpningsexempel
  • Redovisning av risker och beslut om åtgärder

Kurs i elementär statistik för geotekniker
från prov till sannolikhetsbaserad design
En digital kurs (med föreläsare i realtid och vid bestämd tid) i fyra avsnitt. (Motsvarar en heldag)
Föreläsare: Lars Olsson och Göran Sällfors.
Kursen ger en överblick av grundläggande statistik (ända från början!) och också av de metoder som kan användas när man arbetar med sannolikhetsbaserad design.Efter godkänd kurs bör deltagarna ha förvärvat de grundläggande kunskaper som behövs för att förstå statistiska resonemang och kunna göra enklare beräkningar och utsagor. Kursen ger också en bas för att kunna följa mer avancerade kurser.

Ny vägledning för sannolikhetsbaserad verifiering av geokonstruktioner

https://eurocodes.jrc.ec.europa.eu/publications/reliability-based-verification-limit-states-geotechnical-structures

Nya Eurokoden är tydlig med att sannolikhetsbaserad verifiering är ett alternativ till partialkoefficientmetoden, som ju inte är bra för alla geotekniska konstruktioner.

Nu har det kommit en vägledning:

Reliability-based verification of limit states for geotechnical structures” som fritt kan laddas ned.

Vägledningen har tagits fram i en europagemensam arbetsgrupp (CEN/TC250/SC7-TG-C3) där från AG Risk deltagit Lars Olsson och Johan Spross (som också författat ett exempel)

Vägledningen innehåller bland annat bakgrund till sannolikhetsbaserad verifiering, procedur för verifiering, kravnivåer, hantering av osäkerheter i geoteknisk design, beräkningsmetoder, praktisk hantering, bayesiansk statistik, kalibrering av partialkoefficienter, exempel och mycket mer.

Med projektledaren Timo Schweckendieks ord:
”Jag kommer att bli glad över att se hur geotekniska konstruktioner utvecklas och särskilt bedömningen av befintliga (geotekniska) konstruktioner, vilket bidrar till hållbarhet och ansvarsfull användning av skattebetalarnas pengar genom ett effektivt hanterande av de osäkerheter som är inneboende i den geotekniska professionen”